Beauty Lifestyle

想提高EQ,煲劇好過睇知識性紀錄片!煲劇並不是廢人表現,為煲劇迷平反~

14/03/2019

煲劇係好多人眼中都係「廢青」至愛嘅零消費活動,既可以足不出戶、又可以滿足各位劇迷嘅精神需要。各位煲劇達人有如吸毒一樣,一旦開始煲就好難停止落嚟,直到劇終一刻你會驚現自己已經瀕臨休克邊緣(笑)其實旁人眼中百害無一利嘅「堅毅煲劇精神」,竟然有助改善EQ!

kaman_kong @ ig

平日星期1至5番工已經好攰,有時候放假瞓醒已經係1,2點,午餐過後都已經係3,4點了,無特別節目真係唔會想出街同人逼,寧願好好喺屋企休養生息。你可能會毫不猶豫拎起電腦,睇吓有咩新劇可以追,結果一睇就變成馬拉松式煲劇,到最後連晚上嘅休息時間都延遲了。

kaman_kong @ ig

但外交有研究指出,煲劇有助改善EQ!奧克拉荷馬大學研究人員就「煲劇」行為進行研究,將參加實驗者先分成2組,一組睇得獎電視劇,而另一組就睇知識性紀錄片。完成後,就要求參加實驗者接受EQ測試,兩組參加者都需要觀察36張人物表情圖片,判斷出相中人物嘅心理狀態。

from Pinterest

如果你認為睇知識性紀錄片先會對腦袋有益,咁就大錯特錯喇!研究結果發現,跟睇紀錄片𠴱組人做比較,睇電視劇組別明顯喺EQ 測試中表現更好,佢哋可以準確判斷相中人心理狀態,同時亦有較高嘅同理心、同情心。

from Pinterest

人哋話讀萬卷書不如行萬里路,睇嚟係讀萬卷書不如煲萬集劇啊~美國有科學家認同研究結果,指出電視劇係虛擬故事,令人產生幻想空間,久而久之會培養到創意力同推理能力。你諗下,我哋平時煲劇真係要用腦架~雖然紀錄片係知識類型,但就無煲劇咁講求「動腦筋」!

不過,煲劇始終係傷神,雖然唔係百害無一利,但女生都唔好太沉迷,廢寢忘餐始終都係對身體唔好呢~

Text:TopBeauty Editorial

Source: HuffPost

Photo Source:instagram