Celebrity Love

見證白頭到老的動容~楊千嬅、丁子高化老人妝變80歲,千嬅落淚相擁:看80歲的他,鼻子馬上酸。

14/03/2019

楊千嬅同丁子高於2009年喺美國秘密註冊結婚,之後再喺香港補辦豪華婚禮。當年有好多人都唔睇好呢段「姐弟戀」,如今二人牽手走過10個年頭,非常恩愛~千嬅今日就上載一張跟丁子高嘅「老人相」,透露因拍廣告關係,第一次化老人妝,扮演年老嘅自己,而老公則以神秘嘉賓客串演出。當兩個人對視,見到對方滿臉皺紋、頭髮花白,可以話係悲喜交集,千嬅感慨咁話:「仰頭一看面前那個80歲的他,鼻子馬上酸起來,那種莫名的感動和傷感,原來那種離別的恐懼是這樣的。」

yeungchinwah @ ig

有人話婚後想知老公對老婆好唔好,睇老婆個樣就一清二楚,因為一個有老公錫嘅女人必定春風滿面、越來越靚,見到千嬅無咩點變過就知丁子高有幾錫佢~

yeungchinwah @ ig

千嬅今日喺個人社交平台上載咗幾張工作相片,只見千嬅頭髮花白,臉上長滿皺紋,原來係拍攝新廣告~千嬅話:「客戶非常用心,為了拍攝到我們看見自己瞬間變老的驚訝一刻,在化妝過程中,不讓我們照鏡。所以,當看到滿布皺紋的面龐及雙手,那一刻,真的以為自己變老了。」千嬅更讚嘆韓國專業化妝師嘅巧奪天工,「欣賞着鏡中銀髮紫得更紫的自己。」突然,丁生喺呢一刻突然出現喺千嬅眼前……

yeungchinwah @ ig

當千嬅見到眼前熟悉的面龐剎那間變得兩鬢斑白嘅樣,一時感觸,二人不禁相擁、落淚……生老病死,係萬物無法逃避嘅命運,亦係見證住時間推進嘅過程,人始終對於老、病、死存著不安感。千嬅喺ig上講到「原來那種離別的恐懼是這樣的……我們活在當下,應珍惜感恩,一個廣告工作,卻得到一個同偕到老的指引,有意思。」又搞笑謂:「估唔到,竟然係丁生喊先過我!」

yeungchinwah @ ig

千嬅仲感慨咁話:「結婚那天答應過用一輩子去鑽研白頭皆老,一個不容易的課題,沒想到,今天因為這個廣告,卻瞬間穿越到了年老的我們。」

yeungchinwah @ ig

「珍惜眼前人」—老土,但意味深遠。當有日我哋要帶老花眼鏡、眉頭有了幾行路軌、記憶開始衰退,但願默契會令你跟愛人走完人生最後嘅路。

Text:TopBeauty Editorial

Photo Source:instagram